Ráckevei tűzoltóság
EgyébHíreink

2022.05.17- 18 -19. Parancsnoki ellenőrző gyakorlat

Egy kis olvasnivaló délutánra:
Parancsnoki ellenőrző gyakorlat
Ennek a gyakorlatnak a célja a rajparancsnok irányítási képességeinek, az állomány szerelési képességeinek, valamint az egységek közötti együttműködésnek az ellenőrzése az adott helyszínen. A szemléltetés piros és kék villogó fények, illetve ugyanilyen színű zászlók kihelyezésével történik. A piros a tűzzel érintett területet jelöli, a kék pedig a füsttel telítődött, füsttel érintett területeket jelzi a beavatkozó Egységek számára. A gyakorlat feltevésen alapul, ám egy ilyen feltevés a való életben is bekövetkezhet. Éppen ezért szükséges az életszerű beavatkozás: a gyakorlat helyszínén – mint most az Aqua Land Termál és Élményfürdő területén – a hétköznapi élet ugyanúgy zajlik, működnek a kiszolgálóegységek, egy-két beavatotton kívül, senki még csak nem is sejt semmit. A Tűzoltóságra a PAJZS rendszeren keresztül érkezik a riasztás, és attól a pillanattól kezdve minden elhangzott szóra, momentumra teljes figyelem vetül. Majd a gyakorlat helyszínén megjelennek a Tűzoltók teljes bevetési ruhában, kizárják az elektromos és gázszolgáltatást (ha a helyi szakember ezt már megtette, akkor csak ellenőrzik az elzárókat), és elkezdenek alapvezetéket szerelni a beavatkozáshoz: kigurítják a tömlőket, elhelyezik az osztót, újabb tömlőket gurítanak. Ezalatt az idő alatt a Rajparancsnok felderít, a helyi szakembertől informálódik a körülményekről: mi történt a riasztás óta; vannak e személyek a szóban forgó épületben; mire terjedt át a tűz; mit veszélyeztet; van e bármiféle speciális tény, körülmény; gázpalack, stb., stb.. Ez egy rendkívül gyors, ám nagyon fontos párbeszéd, amolyan kérdezz-felelek, de a rajparancsnok ezen információk alapján ad utasítást a beavatkozó Egység(ek)nek, illetve továbbítja az információkat a műveletirányítás, és a még vonulás alatt levő további Egységek felé. Közben természetesen a helyszínen tartózkodó Egység Tagjai sem pihennek, hanem felveszik a légzőálarcot, a légzőpalackot, ellenőrzik egymás felszerelését, majd tájékoztatják a légzőpalack értékeiről a Rajparancsnokot és teljes légzésvédelem mellett megkezdik a feladat végrehajtását: a felderítést, a beavatkozást, a tűz körülhatárolását, lefeketítését, oltását. Ezen feladatok közben folyamatos az oda-vissza rádióforgalmazás is. Ha kívülről szemléli valaki az eseményeket, akkor mintha egy felbolydult méhkast látna. Azonban itt mindenkinek megvan a feladata, megvan a tudása a feladatot végrehajtani, és egy ilyen gyakorlat pont arra való, hogy ha akad – kiszűrjük a hibát, azt megbeszéljük, tanuljunk belőle. Szerencsére nem mindennaposak az ilyen káresetek, ám ha ne adj’ Isten mégis bármi bekövetkezik, senki ne legyen felkészületlen. Ezért fontos a helyi szakember bevonása is, akinek napra pontos információi vannak a helyszínről, és nem blokkol le, ha cselekednie kell.
Egyébiránt a fentebb írtakat majdnem hosszabb ideig tartott most begépelni, mint ahogyan ez az egész beavatkozás a gyakorlaton, gyakorlatban zajlik.
És akkor a feltételezések:
👉A „C” Csoportunk kezdte a gyakorlatot 05.17-én, kedden: Az Aqua Land konyhai előkészítő melletti raktár helyiségében, mely kb. 12m2 alapterületű, hűtő zárlat miatt kigyulladt. A tűz átterjedt a berendezési tárgyakra is. Több helyiséget és a vendégeket is veszélyezteti. Az első egység kiérkezésekor a helyiség teljes terjedelmében ég. Több helyiség is már füsttel telítődött. A tűz észlelésekor a személyzet megkezdte a kiürítést.
👉Az „A” Csoport folytatta 05.18-án, szerdán: Az Aqua Land bár része mögött található kb. 14 m2-es konyhai előkészítőben a fritőz kigyulladt. A tűz átterjedt a helyiség berendezési tárgyaira is. További helyiségeket, raktárakat, valamint a vendégeket veszélyezteti a tűz. Kiérkezéskor a helyiség teljes terjedelmében ég. A tűz észlelésekor a személyzet megkezdi az épület kiürítését. A sok éghető anyag miatt számítani kell a gyors terjedésre.
👉Végül a „B” Csoport zárta 05.19-én, csütörtökön: Az Aqua Land recepciónál található iroda mögötti elektromos helyiségben keletkezett a tűz, zárlat miatt. A helyiség kb. 8 m2. A tűz további helyiségeket, valamint a szálloda részt, így a vendégeket is veszélyezteti. Az első egység kiérkezésekor a tűz kb. 5 m2-en ég. A személyzet a tűz oltást porral oltó készülékkel megkezdte, de a nagy füst miatt eloltani nem tudják, a vendégek kimenekítését megkezdték.
****
Az ilyen gyakorlatokat minden esetben egy múltbeli időpontban megelőzte vagy egy helyismereti foglalkozás, vagy egy szituációs gyakorlat – tehát nem teljesen idegen a helyszín. Ám az adott napi körülmények mindenképpen azok, ismeretlenek – miként ez egy éles helyzetben is így volna. Éppen ezért nem elegendő az, ha egyszer már voltunk valahol gyakorlaton, mert a helyszín meglehet, hogy nem változik, de a körülmények ezzel ellentétben folyamatosan változhatnak. Mindenre sosem lehet 100%-ban felkészülni, de a lehetőségekhez mérten a maximumra törekedni kell.

Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve – Parancsnoki ellenőrző gyakorlat 2022-05-17. „C” Csoport

Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve – Parancsnoki ellenőrző gyakorlat 2022-05-18. „A” Csoport

Önkormányzati Tűzoltóság Ráckeve – Parancsnoki ellenőrző gyakorlat 2022-05-19. „B” Csoport