Ráckevei tűzoltóság
HíreinkTűzesetek

2024. február 19. Ráckeve, Tél utca – égetnek

2024. február 19-én 19:00-kor kaptuk a riasztást: Ráckeve, Tél utcához kellett vonulnunk. A bejelentő elmondja, hogy a Tél utca elején nagy füstöt lát. Egységünk a területet körbejárta, tűzre, füstre utaló jelet nem talált. A bejelentő nem visszahívható, így az eset szándékosan megtévesztő jelzés.
Riasztott szerek: Keve/1🚒
☝️⚖️‼️„Valótlan, vagy megtévesztő jelzés az, amikor valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről tesz bejelentést.
Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet egy vagy több valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később vagy akár távolabbról érkezhet a segítség. Vannak helyzetek, ahol akár perceken múlhat egy esemény tragikus végkimenetele.
A tűzoltóság és műveletirányítás ügyeletein elhelyezett telefonkészülékek még akkor is azonosítják a hívó fél számát, ha az titkosítva lett, a digitális technikának köszönhetően a mobiltelefonok tartózkodási helye meghatározható, valamint minden hívás rögzítésre kerül, így utólag visszakereshető.
A meggondolatlan betelefonálók ilyenkor a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerinti valótlan bejelentés szabálysértését követik el, melyből adódóan a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kivétel nélkül, minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.
Az eljáró bíróság pénzbüntetést szab ki és/vagy közérdekű munkára kötelezi az elkövetőket, ezen kívül a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérelmére arra is kötelezi őket, hogy térítsék meg a bejelentéssel felmerült vonulási költségeket is, mely adott esetben a százezer forintot is elérheti.”‼️⚖️☝️