Ráckevei tűzoltóság
HíreinkTűzesetek

2024. február 4. Ráckeve, Haladás utca – égetnek – szándékosan megtévesztő jelzés

2024. február 4-én 20:25-kor kaptuk a riasztást: Ráckeve, Haladás utcához tűzeset miatt vonulunk. A bejelentő elmondása alapján a Haladás és Iskola utca sarkán egy telken valamit égetnek, fekete füst van. Szemét éghet, és nagy a láng. A bejelentő ezt autóból látta. A jelzett helyen egységünk nem tapasztalt égetést, így ez az eset szándékosan megtévesztő jelzés.
‼️„Valótlan, vagy megtévesztő jelzés az, amikor valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről tesz bejelentést.
‼️Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet egy vagy több valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később vagy akár távolabbról érkezhet a segítség. Vannak helyzetek, ahol akár perceken múlhat egy esemény tragikus végkimenetele.
‼️FIGYELEM!‼️ A tűzoltóság és műveletirányítás ügyeletein elhelyezett telefonkészülékek még akkor is azonosítják a hívó fél számát, ha az titkosítva lett, a digitális technikának köszönhetően a mobiltelefonok tartózkodási helye meghatározható, valamint minden hívás rögzítésre kerül, így utólag visszakereshető.
‼️A meggondolatlan betelefonálók ilyenkor a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerinti valótlan bejelentés szabálysértését követik el, melyből adódóan a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kivétel nélkül, minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.
‼️Az eljáró bíróság pénzbüntetést szab ki és/vagy közérdekű munkára kötelezi az elkövetőket, ezen kívül a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérelmére arra is kötelezi őket, hogy térítsék meg a bejelentéssel felmerült vonulási költségeket is, mely adott esetben a százezer forintot is elérheti.”‼️
Riasztott szerek: Keve/1🚒