Ráckevei tűzoltóság

I. Kéklámpás találkozó – Tűzoltóautó találkozó 2021. július 24.

A tegnapi napon Tűzoltóságunk szabadnapos Kollégái a tartalék Mercedes 1226-os fecskendőnkkel részt vettek az Aeropark I. Kéklámpás Találkozóján, a Tűzoltóautó találkozón. (Erről már tegnap is láthattak képeket, élő videót azok, akik követik Facebook oldalunkat.)
Itt lehetőségünk volt történelmi repülőgépek és repülőtéri üzemképes tűzoltószerek között bemutatni a Látogatóknak a fecskendőnket, melyből ez az egyetlen van az országban! Természetesen a mi fecskendőnkön kívül sok érdekes, különleges és gyönyörű tűzoltóautó sorakozott fel – a Látogatók örömére.
A Szervezők gondoskodtak látványos programokról! Volt Holmatro bemutató: feszítővágókkal „daraboltak” autókat, a Budapest Airport flottájából a Rosenbauer PANTHER 6×6 típusú 750 LE, nyolcfokozatú automata váltós összkerék meghajtásos „párduca” a 16 méteres, hőkamerával felszerelt kinyitható oltókarával – amely sugártávolsága 90 méter – hűsítette az Aeropark területét bemutatójával, illetve bennünket is, mert délutánra bizony már kezdett kiütni minket egy picit a kánikula.
A Látogatók – így mi is – mindent megnézhettünk, minden szerre felülhettünk – kivéve persze a Légimentők és a Rendőrség helikoptereit. Előbbiek szolgálatban voltak, így riaszthatónak kellett lenniük – számukra korán véget is ért a rendezvény, mert szólította Őket a kötelesség. De a Rendőrség helikopterének Személyzete is korán távozott, nekik Budapesten volt feladatuk a tegnapi napon.
Kiállítóként részt vehettünk kétórás repülőtéri látogatáson is, ahol minden kérdésünkre választ kaphattunk a felkészült „idegenvezetőnktől”, illetve ekkor látogathattuk meg a repülőtér Tűzoltóságát is.
Majd délután 17 órakor indult a látványos tűzoltóautó felvonulás Ferihegy – Vecsés – Ecser – Vecsés – Ferihegy útvonalon, a PM RFK közreműködésével. Természetesen egész nap, így a felvonulás előtt és után is rengeteg kicsi és nagy ülhetett fel a fecskendőnkre, nézhetett meg és vehetett kézbe mindent, amit csak szeretett volna.
Koraeste még a nap zárásaként, akik odajöttek hozzánk, kipróbálhatták a gyorsbeavatkozót is. Sorbanállás volt a lehetőségért – és nem vagyunk teljesen meggyőződve arról, hogy ez a móka kinek tetszett jobban: a gyerekeknek, vagy a felnőtteknek? Akiknek persze azért Kollégáink „toltak egy kis kakaót”, hogy átélhessék a valóságoshoz hasonlító élményt. Reggel még tele voltunk kíváncsisággal, hogy milyen lesz ez a Találkozó, milyen lesz a fogadtatása, lesznek e Látogatók, hogyan alakul a nap. Azonban hamar kiderült, hogy bizony unatkozni nem fogunk! Rengetegen döntöttek úgy, hogy ez a program bizony nagyon jónak ígérkezik, érdemes kilátogatni rá!
Összességében elmondhatjuk, hogy egy fantasztikus nap volt a tegnapi! A szabadnapos Kollégáinknak mindenképpen – hiszen a szolgálatban levő „C” csoportunk mindeközben dolgozott: sajnos voltak autóbalesetnél, és tűzesetnél is…