Ráckevei tűzoltóság
EgyébHíreink

A „puttonyfecskendő”

Kedves Követőink!

Most egy rendhagyó bejegyzéssel jelentkezünk. A híreinkben sokszor említjük, hogy Kollégáink „PUTTONYFECSKENDŐVEL” oltanak. No de hogy mi is ez tulajdonképpen, azt nem biztos, hogy mindenki tudja. Bár igaz, ha valaki e szó hallatán egy háti permetezőre gondol, akkor közel jár az igazsághoz!
A puttonyfecskendőt olyan tűzeseteknél használjuk, ahova nem tudunk bemenni a fecskendőinkkel: vagy nem fér be az autó, vagy olyan a talaj, hogy elsüllyedne a fecskendő (lápos, ingoványos, mint a nádas tüzek nagytöbbségénél), illetve például a szemétbányatűznél, ahol hiába húzzuk le a 60 méteres gyorsbeavatkozót, vagy 20 méteres tömlőkből szerelünk egymás után sokat, nem érjük el a tűzzel érintett terület „másik oldalát”. Ilyenkor kerül elő a háti puttonyfecskendő, ami olyan mint egy hátizsák, és kezdődik egy igazán kemény „gyalogtúra”. Ugyanis amíg a Renault fecskendőnkön 3800 liter víz van, a Mercedes 1226-os fecskendőnkön 3000 liter, addig a puttonyfecskendőnkbe 20 liter vizet tudunk tölteni… Természetesen létezik többféle ilyen kézi oltóeszköz, nekünk a „VTF VALLFIREST – Dönges” típusú van. Mint említettük, ez 20 literes, 8 liter vizet nyom percenként, a hatósugara kb. 12 méteren belül van és 20 bar nyomással dolgozik. Ezekből a számokból világosan látható, hogy bizony rengeteget kell gyalogolni vele egy-egy tűzesetnél.
Természetesen mi is láttunk már olyan videót, amelyben motoros háti permetezővel oltanak, azonban ez a fajta amelyik nekünk is van, sokkal kisebb helyet foglal, mint egy merev falú tartályos gép.
És legyünk őszinték: ha ezzel az eszközzel kell oltanunk, akkor ott nincs megállás mint esetleg egy gyümölcsösben a tavaszi/őszi lemosó permetezés közben, és a tűz sem mondja azt, hogy „intézd csak a dolgod, megvárlak” hanem bizony az idővel is versenyt kell futni. Így lehet ennek vagy bármelyik puttonyfecskendőnek bármilyen kényelmes, meg ergonomikus a kialakítása, ha használnunk kell mindezt teljes bevetési ruhában – márpedig elég sűrűn kell, akkor nincs az a kialakítás és heveder, ami hosszútávon kényelmes tud lenni.
Ennek ellenére, akkor is amikor tudván tudjuk, hogy minden modern lépésszámláló kiakadna, megyünk, sietünk, újra töltjük a puttonyfecskendőt, újra megyünk, tovább oltunk, újra töltünk – és előbb utóbb legyőzzük a tüzet! Mert a „feladni” nincs a szótárunkban! Még akkor sincs, ha nagyon meg kell küzdeni a körülményekkel – és ahogy tegnap Bugyinál sok-sok Kolléga is puttonyfecskendővel oltott, ugyanúgy mi is és minden Tűzoltó kérdés és gondolkodás nélkül teszi ezt, ha csak ez a lehetőség van a kezében!