Ráckevei tűzoltóság
EgyébHíreinkTűzesetek

Egy kis érdekesség – porral oltó berendezés

Egy kis érdekesség:
Tudták, hogy a szárazoltó eljárás és a PORRAL OLTÓ BERENDEZÉS feltalálója magyar volt?
Szilvay Kornél (Budapest, 1890. július 25. – Budapest, 1957. szeptember 8.) magyar gépészmérnök, tűzoltó ezredes, Budapest egykori tűzoltóparancsnoka. Nemzetközi szinten is jelentős eredményeket ért el a korszerű tűzvédelem megteremtése terén (ő a szárazoltó eljárás és a porral oltó berendezés feltalálója).
Szilvay Kornél legismertebb találmánya a róla elnevezett szárazoltógép, amely a zárt tüzeket az égés folyamatát megakasztó anyagok (oltógáz, porok stb.) felhasználásával oltja, s ezzel a tűzoltásnál fellépő vízkárokat elkerüli. A szabadalmi bejelentést 1928-ban nyújtotta be. Találmánya szerint az oltóanyag a korábbiakkal ellentétben víz helyett por vagy hab is lehetett. Eljárása világszerte elterjedt.
A tűzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran előfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tűz okozta kár. Valószínűleg kevéssé közismert, hogy a tűzkárok mérsékléséhez vezető, és ma is széles körben alkalmazott ún. szárazoltó eljárás – amelynél az oltóanyag víz helyett por vagy hab – és az eljárásnál használt berendezések feltalálója egy magyar tűzoltó tiszt, Szilvay Kornél volt.
👩‍🚒🧯🧯🧯👩‍🚒
„Szilvay hamar felismerte a nagy mennyiségű oltóvíz alkalmazásának hátrányát a belső tüzek oltásánál, ami esetenként nagy értékű anyagi javak teljes pusztulásához vezetett. 1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos első találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet. A fővárosi tűzoltóság vonuló járművein 2-2 db poroltót rendszeresített, amelyeket sikeresen alkalmaztak kisebb tüzek oltására. A poroltók használatának előnyeit a vagyonmegóvás tekintetében jól mutatta a Nemzeti Kaszinó gobelintermében 1925-ben támadt tűzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszőnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek. Ez a tűzeset inspirálta egy nagyteljesítményű szárazoltó gép rendszerbe állítását Budapesten 1928-ban, amit a MÁVAG Mozdony- és Gépgyár gyártott le. A kapacitást hamarosan négy gépre növelték, amelyeket összesen 95 alkalommal vetettek be eredményesen. A párizsi tűzoltóság nemzetközi kiállításán, 1929-ben a MÁVAG egy korszerűsített poroltóval vett részt. A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a helyiek mellett az amerikai és a kanadai tűzoltóság is érdeklődött utána. (…) Tűzoltói pályafutása során több ezer oltást vezetett, melyek közül kiemelkedik a budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása 1947-ben.”
Források: https://hu.wikipedia.org/ ; http://www.feltalaloink.hu/
Fénykép: https://pereputty.blog.hu/…/talalkozasok_a_dednagypapammal