Ráckevei tűzoltóság
EgyébEseményekHíreink

Parancsnoki ellenőrző gyakorlat 2023.11.21., 22., 23.

😊Egy kis érdekesség😊
Parancsnoki ellenőrző gyakorlat
2023. november 21-én, 22-én és 23-án elsőként az „A” Csoport, majd a „B” Csoport, végezetül a „C” Csoport – Ráckevén, az Ács Károly Művelődési Központban, 19 órai kezdéssel esti parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartott. A gyakorlat célja: a rajparancsnok irányítási képességeinek, az állomány szerelési képességeinek, valamint az egységek közötti együttműködésnek a gyakorlása. Sziget/1🚒 és Sziget/Víz🚒 elméletben volt „riasztva” a „káreseményhez”. A rádióforgalmazás a megyei ügyelettel folyt, a riasztás a PAJZS rendszeren érkezett. A helyszínen a „szemléltetés” piros és kék zászlókkal, villogókkal történt. A 🟦kékzászló és kékvillogó füsthatárt/ füstöt -, míg a 🟥piros zászló és piros villogó tűzhatárt/ tüzet jelöl.
Mindhárom Csoportnak más-más feltételezés alapján kellett a gyakorlatot végrehajtania:
👉„A” Csoport: „A helyszínen Művelődési Központ 20 m2-es iroda helyiségében egy nyomtató elektromos zárlat miatt kigyulladt. A tűz átterjedt a berendezési tárgyakra. Kiérkezéskor a helyiség már teljes terjedelmében ég. Az épület többi helyiségében foglalkozások vannak. A dolgozók, mikor észlelik a tüzet, megkezdik a kiürítést, de a nagy füst miatt, már beavatkozni nem tudnak. Személyi sérülésről és a közművek elzárásáról nincs információ, valamint veszélyes anyag jelenlétéről sem tudott nyilatkozni a bejelentő.”
👉„B” Csoport: „A helyszínen Művelődési Központ kb: 300 m2-es termében lévő 50 m2-es színpadon a függöny és egyéb tárgyak emberi mulasztás miatt kigyulladt. A tűz átterjedt további berendezési tárgyakra. Kiérkezéskor a fa padozatú színpad már teljes terjedelmében ég. Az épület többi helyiségében foglalkozások vannak. A dolgozók, mikor észlelik a tüzet, megkezdik a kiürítést, de a nagy füst miatt, már beavatkozni nem tudnak. Személyi sérülésről és a közművek elzárásáról nincs információ, valamint veszélyes anyag jelenlétéről sem tudott nyilatkozni a bejelentő.”
👉„C” Csoport: „A helyszínen Művelődési Központ 80 m2-es raktár helyiségében polcokon tárolt tárgyak emberi mulasztás /dohányzás/ miatt kigyulladt. A tűz átterjedt a helyiségben lévőtovábbi tárgyakra. Kiérkezéskor a helyiség már teljes terjedelmében ég és a tűz kezdi elérni a tetőszerkezetet is. Az épület többi helyiségében foglalkozások vannak. A dolgozók, mikor észlelik a tüzet, megkezdik a kiürítést, de a nagy füst miatt, már beavatkozni nem tudnak. Személyi sérülésről és a közművek elzárásáról nincs információ, valamint veszélyes anyag jelenlétéről sem tudott nyilatkozni a bejelentő.”
***
Mint az a feltételezésekből olvasható, mindhárom gyakorlat olyan vélelmezett káresetet szimulált, mely az adott helyen előfordulhat. Természetesen mindannyiunk érdeke, hogy ne történjen semmi ilyesmi, ne legyen baj se most, se máskor! Azonban ugyanígy valamennyiünk számára fontos és szükséges, hogy tisztában legyünk a telephely kockázataival, és legyenek a hellyel kapcsolatos információink, ha mégis bekövetkezne egy nem várt esemény.
Éppen ezért ezek a gyakorlatok is majdnem ugyanúgy történnek, mint egy „éles riasztásnál”: végre kell hajtani azokat a szükséges lépéseket, azokat a szerelési feladatokat, mint amiket élesben, miközben a munkavédelmi szabályokat is kötelezően be kell tartani, és figyelni kell a(z esetlegesen fennálló) veszélyekre. A különbség csak annyi, hogy itt most „száraz szerelés” volt, de az osztóig volt a tömlőkben víz. Valamint a füsthatártól már kötelezően teljes légzésvédelemben történik a beavatkozás.
Az ilyen gyakorlatokat minden esetben egy múltbeli időpontban megelőzte vagy foglalkozás, vagy egy szituációs begyakorló gyakorlat – tehát nem teljesen idegen a helyszín. Ám az adott napi körülmények mindenképpen azok, ismeretlenek – miként ez egy éles helyzetben is így volna. Éppen ezért nem elegendő az, ha egyszer már voltunk valahol gyakorlaton, mert a helyszín meglehet, hogy nem változik, de a körülmények ezzel ellentétben folyamatosan változhatnak. Mindenre sosem lehet 100%-ban felkészülni, de a lehetőségekhez mérten a maximumra törekedni kell.
😊Mindhárom szolgálati Csoportunk gyakorlata fegyelmezett, szakszerű, szabályszerű és sikeres volt. Köszönjük Srácok!
🤝Az Ács Károly Művelődési Központ Vezetőségének és Munkatársainak a lehetőséget és az együttműködést köszönjük!