Ráckevei tűzoltóság
EgyébHíreinkMűszaki mentésekTűzesetek

Tömeges káreset – 3 (!) bejelentés

Kedves Követőink!
Ma délelőtt részt vehettünk egy újabb érdekes képzésen, konferencián. Ilyenkor minden alkalommal egy nagyobb, kiemelt káreset is témája az értekezletnek. Most is így volt, ezúttal a 2023. március 11-én, az M1-es autópályán történt tömegbalesetről osztotta meg a beavatkozó Egységek tapasztalatait Geiger Zoltán tű. alezredes (Tűzoltósági Főfelügyelő Fejér VMKI). A baleset kivizsgálása még folyamatban van, így és egyéb okokból nem mennénk bele nagy mélységekbe… azonban két olyan adatot mindenképpen meg kívánunk osztani, ami a szekunder szégyen érzetét kelti bennünk! Ezek a következők:
1., A káresettel kapcsolatosan 3 (!!!) mindösszesen HÁROM bejelentés érkezett a 112-es segélyhívóra: az első szerint két jármű ütközése történt; a második bejelentés – majd a következő is – már említi, hogy egy autó ég.
Ezzel szemben MEGSZÁMLÁLHATATLAN MENNYISÉGŰ ÉLŐ, VALÓS IDEJŰ VIDEÓ ÉS KÉP került fel a közösségi médiák különböző felületeire! Azonban csak 3 bejelentő érezte úgy, hogy segíteni szeretne – ha másként nem is, de legalább a bejelentésével. 3 BEJELENTÉS.
2., Az autópályán az autósok NEM ALAKÍTOTTAK KI MENTŐSÁVOT, AZ EGYSÉGEK ARASZOLTAK A KÁRHELYSZÍNIG
***
Idézet a Katasztrófavédelem cikkéből: „(…)A sztráda Győr felé vezető oldalán, Bicske és Herceghalom között negyven jármű ütközött össze, tizenkilenc személygépkocsi és egy kamion vezetőfülkéje teljes terjedelmében égett. A másik irányban, a Budapest felé vezető oldalon két személyautó karambolozott. A tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári és a fővárosi hivatásos, valamint a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez, hetven tűzoltó vett részt a mentésben és a tűzoltásban. A lángokat két irányból fojtották el, majd visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. A balesetben nem sérült utasokhoz melegedőbuszok érkeztek a helyszínre, öt embernek a Bicskei önkormányzat biztosított ideiglenes szállást az éjszakára. A katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást indított. A tömegszerencsétlenségben egy ember életét vesztette, negyvenen megsérültek, közülük két embert életveszélyes, tizenkettőt súlyos és huszonhatot könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba a mentők.”